Tuesday, August 23, 2011

23 RAmadHAn

menu berbuka arini nasi lemak + ayam goreng berempah + donut + burger malaysia!!!!
Ari ni ade tetamu tu yang masak meriah sket~~~









Adunan burger malaysia ngan donut bakar tu sama je cuma yang donut bakar tu di bakar, yang burger malaysia tu digoreng. Gambar yang last skali tu donut de ponte~~~.
guna adunan sama jugak tapi dibulat2kn kecik2 and digoreng je..
Yang speselnye resepi ni adunan nya dibuat guna microwave..so tak perlu tunggu lama utk kembang. biasa perlu tunggu 1,2 jam utk roti kembang. tapi utk adunan ni cuma perlu dalam 20~30min sahaja.
saya selalu guna adunan ini utk buat pizza,roti, donut dan pau..kire bole diaplikasikan ikut kreativiti masing2. And resepi ni saya ambil dr buku masakan yang saya beli di jepun.


Resepi roti/donut/pizza/pau


Bahan2 :
100g tepung roti
85ml susu segar atau air
2 sudu besar butter atau minyak masak atau olive oil
1 sudu kecil dry yeast
secubit garam
1 sudu besar gula

Cara2:
1) Masukkan susu dan butter dalam tupperware (bekas tahan panas) dan panaskan dalam microwave(500W or guna watt yang tinggi) selama 20~30 saat. Panaskan hingga susu jadi suam2 (36~37 darjah Celcius).

2) Keluarkan dari m/wave and kacau butter biar larut dalam susu. Tambahkan dry yeast + gula + garam. kacau lagi dan masukkan tepung. gaul hingga jadi satu ketulan. tak perlu gaul hingga sebati. kalau still ada tepung2 yang x melekat tak mengapa.


3) Panaskan dalam m/wave (170W or guna watt yang rendah) selama 30 saat. bekas tak perlu ditutup.

4) Ambil kitchen paper yang dilembabkan dan ltk di atas tupperware dan tudungkan tupperware. biarkan adunan mengembang selama 10~20 min.

5) Selepas adunan mengembang 2x ganda bolehlah dibentukkan.


6) Utk donut goreng or roti goreng: bulat2kan adunan. biarkan adunan kembang dalam 10min dan bolehla digoreng dalam api yang sederhana. lepas angkat bolehlah dihias dengan coklat dll.
 utk topping saya just panaskan coklat makan + susu dalam mwave.

7) Utk donut bakar or roti bakar or pizza: selepas ltk inti dan sbg, susun dalam pinggan mwave dan panaskan guna watt rendah selama 30saat. Then masukkan pula dalam oven (40 darjah celcius)selam 15~20 minit. Then bakar selama 15~20min dalam oven (200darjah celcius).










aNothEr siLiConE gOOds!!!

ari ni sampai lagi my silicone goods...
nie dok memborong pun sebab nak abiskan point kat RAKUTEN (shopping online).
kali ni terjumpa kedai yang jual outlet silicone goods. memang murah2 la.
walaupun outlet tak nampak pun kecacatan yang obvious.
asal boleh guna dah~~~


tak sabar nak baking2 guna toys terbaru ni..
nanti akan di update bila dah baking2 k!!!


wAshoKU!!!

22 Ramadhan semalam kami berbuka di luar sebab dua2 balik lambat.
Sebabkan kami ni tinggal kat kawasan kampung so tak banyak pilihan utk mkn di luar.
So smlm kami pilih utk mkn japanese foods.

Tendon and Soba Set



Cuba tengok udang tu besar gabak sampai terkeluar dari bekas tu... makan sekor pn dah tak larat dah!!!










Saturday, August 20, 2011

pArceL yaNg di NanTi2kAn!!!

Arini dalam pukul 9:30 hubby sms gambar ni..

yes2!!! parcel dari Malaysia dah sampai~~~

tak sabar nak balik keje nak tengok isi kandungan parcel tu...

bukak2 ni la isinya!!!




Thanx mak and abah!!! Stok kuih raya dari malaysia!!!! Alhamdulillah tahun ni kuih2 sumer selamat...
Last year kuih tart sampai2 sumer jadi habuk. Nak makan pun kena pakai sudu..
Baju raya pun ade gak tapi tunggu raya la baru leh tayang..

Pastu pas berbuka tadi ade lagi 1 parcel yg dinanti2kan sampai !!!
Koleksi silicon steamer~~~
Skrg ni kat Nihon mmg tgh popular silicon steamer ni..
Bole di gunakan untuk microwave dan oven.
Kalau buat kek tak melekat..and kalau nak masak lauk pauk pn tak payah ltk myk..
kire sesuai la utk org yang pentingkan kesihatan..KURANG KOLESTROL..
And sbb bole masak guna microwave, sgt MENJIMATKAN MASA sesuai utk org yg bz mcm saya..





























19 RamadHan

Ari ni nak tayang menu berbuka smlm..

Tadaa~~~~



nasi ayam n kek batik...


Kek batik ni kek yang paling senang kan..
Kek 1st yang saya bljr tym mula2 dtg Nihon. Takyah nak bakar2..takde oven pn bole wat.
Kek batik ni pn ade byk resepi..ade org ltk milo+koko, ade yang bubuh kacang dlm adunan dll..

Resepi saya plak macam ni...saya bljr dr mak saya tapi ade ubah sikit2 ikut selera sndr

Kek batik by wAwa

Bahan2:
200g biskut marie (dipatahkan dua)
100g butter
2 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan susu soya tanpa gula(boleh juga ganti ngan susu segar)
1 cawan koko (diayak)
1 cawan nestum
beberapa titik esen vanilla

Cara2:
1) Cairkan butter dalam kuali.
2) Dalam bekas lain, pukul telur + susu pekat + susu soya + koko + nestum+ esen vanilla.
3) Campurkan 2) dalam 1) dan kacau hingga adunan berkilat(keluar minyak).
4) Tutup api dan gaulkan biskut marie hingga sebati dan masukkan ke dalam loyang or tupperware.
5) Better lapik loyang or tupperware dengan plastik or aluminium foil supaya senang angkat keluar nanti.
6) Tekan padat2 adunan yg di masukkan ke dalam loyang or tupperware tadi supaya bila potong nanti tak berderai.
7) Biarkan sejuk sebentar dan masukkan dalam peti sejuk atleast 2 jam biarkan keras supaya senang nak potong.


*Kek batik ni jadi lembut sebab letak telur + susu soya and kurang manis sbb letak koko byk.
*Jika suka kek batik jenis keras tak payah letak telur dan kurangkan serbuk koko kepada 1/2 cawan dan tambahkan milo 1/2 cawan. klu tambah milo adunan jadi manis..bolela kurangkan susu pekat jika tak mahu manis sgt.



 



































Friday, August 19, 2011

uSagI dROp = bUnNy DrOP

Assalamualaikum n ohayou gozaimasu~~~
Dah 5 ari cuti n esok stat keje balik..
Arini nak citer pasal manga n anime yg saya hamatteru (addicted) skrg

                   USAGI DROP

Usagi Drop (Bunny Drop)....Mengisahkan sorang mamat (Daikichi) yang berjumpa dengan sorang budak perempuan (Rin-chan) berumur 7tahun sewaktu hari pengkebumiaan atuknya. Rin-chan ni rupa2nya anak atuk die.. Sbb atuk die dah mati takde sape nak bela Rin-chan. Mak Rin-chan takde (still hidup tp atas sbb2 tertentu die taknak bela Rin-chan)  so Daikichi volunteer untuk bela Rin-chan..
So manga ni mengisahkan kehidupan Daikichi dan Rin-chan yang hidup bersama sebumbung..

Sekarang ni anime die pun tengah disiarkan..
Animenye memang sebijik macam dalam manga..
kalau berminat bole usha di sini.
And 20hb Ogos ni movie nya pun akan keluar...
Pelakon terkenal Matsuyama Kenichi (yang berlakon sbg L dlm Death Note) dan pelakon kecik yang comel Ashida Mana memegang watak utama utk filem ni..


Thursday, August 18, 2011

1st tym blogging

Assalamualaikum dan selamat pagi sumer~~~

Bagi yang berada di Malaysia mesti sedang bersahur sekarang..
Tapi kami di Jepun(=Nihon in japanese) sudah terang benderang...
Sekarang ni di Nihon musim panas so siang panjang dari waktu malam..
Subuh pulul 3:30 pagi so kenalah bangun sahur dalam pukul 2 pagi..
Then pas sahur tido la balik sampai kul 6 lebih.. bangun and siap2 pegi keje..
Tapi yang paling tak tahan dengan kepanasan yang teramat bila musim panas ni.
And tempat yang saya tinggal sekarang ni dikategorikan antara tempat yang terpanas di Nihon.
Sebabkan subuh awal so tym pegi keje kul 7,8 pagi tu dah panas terik..
Ibarat di Malaysia mcm tengahari buta..pagi2 dah berpeluh sakan..
Yang bertambah dugaanya sekarang ni di nihon kami kene berjimat elektrik sbb gempa bumi dan tsunami March lalu..
Dan sebab itu juga saya kene bekerja di hujung minggu dan cuti khamis dan jumaat..Tp my hubby cuti mcm biasa sabtu ahad..so kitorg tak dapat la nak berjalan2..
klu nk plan g jln2 pn kne la tunggu end of september..bila waktu keja kembali seperti biasa..

Mesti sumer tertanya2 kenapa kene keje weekend and cuti weekdays...
Kalau sumer kilang and company keja tym weekdays penggunaan elektrik akan meningkat..dan seperti sumer sedia maklum di sebabkan gempa bumi dan tsunami mac lalu, loji nuklear di Fukushima Jepun mengalami kebocoran. Sebab itula catuan penggunaan elektrik diwajibkan terutama kepada kilang2..
Jika penggunaan elektrik sesebuah kilang melebihi had yang ditentukan, kilang itu akan disaman oleh kerajaan Jepun..
Thats why la kami kene bekerja di hari minggu..